4 Aralık 2011 Pazar

VETERİNER ALTUĞ OKDEMİR RÖPORTAJI


Bu hafta sizler için Veteriner Hekim Altuğ Okdemir ile röportaj yaptık.  Altuğ bey  ile kliniği Mosita’da keyifli mi keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.  Öncelikle sizlere Altuğ bey ile ilgili bilgiler verelim. 1994 yılı İstanbul Üniversitesi  mezunu kendisi. 16 yıldır veteriner hekim. Mosita Veteriner Sağlık Merkezi 2000 yılından bu yana hayvan severlere hizmet vermekte. 


Kendisine “kedileri mi çok yoksa köpekleri mi daha çok seviyorsunuz?” diye sorduğumda her ikisini de aynı ölçüde çok sevdiğini söyledi. Veteriner Altuğ bey için en sevdiği hayvan kuş imiş. Kuşların çok özgür hayvanlar olduğunu bu yüzden de hayvanlar aleminde kendisi için özel bir yere sahip olduklarını söyledi.Bu keyifli röportaj için kendisine tekrar teşekkür ediyoruz.

İsterseniz sorularımıza başlayalım,

- Kediler için kış bakımı ile alakalı önerileriniz neler olabilir? Bizimle paylaşabilir misiniz?

Evdeki kediler için özel bir bakıma ihtiyaç yok. İzole bir ortamda yaşadıkları için ciddi bir bakıma lüzum yoktur. Ancak sokak kedileri  zor şartlarda yaşadıklarından ötürü sıkça görülen kedi nezlesi olabilirler. Bu yüzden dışarıda beslenen kedilerin daha kuvvetli beslenmesinde fayda var. Ayrıca bağışıklık sitemlerini kuvvetlerndirici ilaçlarla bu bakım desteklenmelidir. Kedilerin kışa hazırlık olarak iç ve dış parazit kontrolleri yapılmalıdır. Kedi barınakları yapılması da önemli bir önlemdir.

Kedilerde tombikleşme sorunu başka deyişle obezite neden oluşur. Tombik kedilerin bakımı ile ilgili neler önerebilirsiniz?

- Kedilerde obezite sebepleri

1-      Kötü beslenme
2-      Kısırlaştırmanın getirdiği metabolizme yavaşlaması ve buna bağlı olarak aynı ölçüde beslendiğinde  kedilerin kilo alması.
3-      Kısırlaştırmadan sonra ortaya çıkabilen hormonal bozukluklar da obeziteye neden olabilir.


Kısırlaştırılan kediler için “light mama” verilebilir. Ev kedileri için “indoor mamalar” kullanılabilir. Bu yüzden kediler de tıpkı insanlar gibi az ve sık beslenerek obeziteyi önleyebiliriz. Eğer kedi obezite boyutunda şişmansa kendini temizleyemez. Karaciğer ve kalpte yağlanma oluşabilir. Bu yüzden obez kediler için geliştirilmiş zayıflatıcı mamalarla kedileri beslemek gerekir. İçinde “karnitin” (yağ eritici madde) bulunan tedavi edici mamalarlar ile onları aç bırakmadan beslemek gerekir.


Kedilerin doğumu sırasında insanların doğum yapan kediye müdahale etmesi uygun  olur mu?   Müdahale edilmesi  gereken durumlarda neler yapılmalıdır?


 Eğer doğum sorunsuzsa müdahale edilmemelidir. Çünkü panik hali kediyi strese sokar ve doğum böyle bir durumda durabilir.  Müdahale edilmesi gereken durumlar bu tip durumlar olabilir :


1-Kedinin doğum yapamaması. Bu tip durumlarda hemen veterinere götürülmelidir.


2-  İlk doğumu olan kedilerse acemidir. Ne yapacağını bilemez ve doğum sırasında keseyi açamaz. Bu yüzden yavru nefes alamaz. Bu gibi durumda da yavruyu kurulayıp nefes alaması sağlanmalıdır.


3- Aynı şekilde acemi bir kedi  plasentayı koparamaz. Yavrudan itibaren yarım santimetre kadar kesilip üzerine tentürdiyot basılarak müdahale edilebilir.


4- Eğer kedi yavruyu kabu etmiyorsa ve emzirmiyorsa zorla emzirmeye çalışılmalı. Ya da kedi sütü verilerek biberonla emzirilmelidir.


-Kedilerin hamilelik sürecindeki duygusal  yahut psikolojik durumları hangi durumlarda değişkenlik gösterir.  Onları rahatlatmak adına neler yapılabilir? Sokak kedileri için ve evcil kediler için bu süreçteki farklılıklar nelerdir?

- Sokak kedileri ile evcil kediler arasında duygusal olarak bir fark yoktur. Ancak sokak kedileri daha zor koşullarda olduğu için farklı tepkiler gösterebilirler. Sokak kedisinde korunma ve kendisini sakınma hali gözlenir, ev kedilerinde ise sakinleşme durumu gözlenir.


İnsanlardaki gibi kediler de annelik hormonu salgılar. O yüzden psikolojik durumları hakkında sadece hormonal durumlarını bildiğimizden dolayı bir şey söyleyemeyiz. Genel olarak doğumdan sonraki süreçte sokak kedileri için durum korumacı bir içgüdü halini alırken ev kedileri için ise sakinlik devam eder. Kedi sahibine güvenir. En agresif kediler bile doğum sonrası süreçte sakinleşir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder